Att kraftigt öka sillfisket vore ansvarslöst, varnar svenska Östersjöforskare. Reaktionen kommer efter att Internationella havsforskningsrådet har bytt vetenskapliga modeller och öppnat upp för höjda fiskekvoter i centrala Östersjön nästa år.  

Förra året bedömdes sillbeståndet i centrala Östersjön vara i så dåligt skick att EU-kommissionen föreslog fiskestopp, men årets fiskekvot landade till slut på drygt 40 000 ton. Den mängden menar ICES nu kan tredubblas under nästa år, upp till 125 344 ton.

Ser risk för kollapsade bestånd

– Det är ett väldigt riskfyllt beteende och snudd på dårskap att låta fisketrycket öka så drastiskt, säger Henrik Svedäng, docent i marin ekologi och forskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Han får medhåll från forskarkollegan Sara Söderström, specialiserad inom fiskeriförvaltning. Enligt lagen ska man fiska på en nivå så att bestånden har god status senast 2020. Det fortfarande inte nåtts. Det här är inte ett hållbart fiske. Prognosen från ICES gäller framför allt fisket och tar ingen större hänsyn till sillens viktiga roll i ekosystemet, bland annat som föda för andra djur.

På 2010-talet överskattades bestånden med mer än 100 procent. Det ledde till ett överfiske som sillen ännu inte återhämtat sig från. Det vore tragiskt och dumt om man inte låter beståndet återhämta sig, säger Henrik Svedäng.

Läs artikeln på SVT.se

Stiftelsen Östersjökontraktets kommentar

Åtgärder krävs!

Utöver att minska fiskekvoterna krävs framför allt stopp av industrifisket som sker med storskalig trålning med inriktning på produktion av fiskmjöl. Ett fiske som står för över 90 procent av strömmingsfångsterna i den svenska delen av Östersjöområdet. Däremot behöver det viktiga kustnära fisket på olika sätt stimuleras. Fisken som tas upp där kan bli till bra mat.

Kraftfulla politiska och andra beslut och åtgärder behövs för att framtidens hav för kommande generationer ska bli badbart-farbart-njutbart och skapa ätbart!

Stiftelsen Östersjökontraktet arbetar aktivt med att bidra till att utvecklingen av Östersjöns miljö vänds mot ett friskare hav. Arbetet bedrivs genom att många personer runt Östersjön ger sitt löfte att behandla havet väl, vilket efterhand får effekt. När vi är många som tar ansvar får vi möjlighet att påverka olika aktörer och beslutsfattare att ta stora och viktiga beslut och åtgärder för att skapa radikal förbättring inom de centrala frågorna:

Övergödning-Storskaligt Industrifiske-Gifter och kemikalier.

Var med och ge  Östersjön ett handtag!

Teckna och sprid! – www.ostersjokontraktet.se !

Tillsammans räddar vi Östersjön!

Östersjökontraktet - Östersjön
Östersjön ett hav omringat av 9 länder. Det bor ca 80 miljoner människor runt Östersjön.
glittrande hav

Tillsammans räddar vi vårt vackra Östersjön

Algblomning
Algblomning från toppen av Briggen Tre Kronor. Orsakas av övergödning.
Hur vi arbetar med Östersjökontraktet®

Privatpersoner

Samarbetspartners

Östersjökontraktet - Östersjön

Följ oss på sociala medier!

© Östersjökontraktet 2024