En omfattande kartläggning av Östersjöns hälsotillstånd visar att över 90 procent av havsområdet lider av miljöproblem som övergödning, överfiske och föroreningar. Rapporten har tagits fram av Östersjösamarbetet HELCOM med bidrag från hundratals experter, indikerar att den biologiska mångfalden har försämrats, särskilt för marina däggdjur och fiskar. Klimatförändringar bidrar dessutom till att förvärra situationen genom att öka övergödningen och minska havsisen. Trots de allvarliga utmaningarna finns det dock positiva tecken, såsom minskade nivåer av miljögifter som PCB och bly, tack vare tidigare förbud och internationella överenskommelser om att minska näringsämnen.

Läs rapporten här

Östersjön karakteriseras fortfarande av hög övergödning och ökning av syrefria bottnar, säger Lena Bergström, forskare i marinekologi vid SLU, som varit med och skrivit rapporten. 

Detta behöver göras 

Att bevara den biologiska mångfalden pekas ut som en nyckel för att klara de påfrestningar Östersjön står inför. För att skydda den biologiska mångfalden krävs gemensamma insatser som minskar övergödning, överfiske och giftiga ämnen.  

– Om Östersjöns naturliga biologiska mångfald är stark så har naturen en starkare kapacitet att klara belastningar som kommer av det liv vi lever som människor, säger Lena Bergström. 

En del av lösningen är även att öka skyddade marina områden. Om Sverige ska uppfylla sina åtaganden enligt FN:s havsrättskonvention bör de skyddade områdena nästan fördubblas för att nå 30 procent till 2030.

Stiftelsen Östersjökontraktets kommentar

Åtgärder krävs!

Utöver stopp av industrifisket som sker med storskalig trålning måste övergödning från jordbruk, orenade avlopp m.m. radikalt minska. Här krävs ytterligare beslut och åtgärder. 

En hel del har gjorts för att förbättra Östersjöns miljö såsom förbättrat rening i avloppsverk. Det har också tagits fram ett nytt EU-direktiv för avloppsrening men här krävs lagstiftning i Sverige för implementering.  

Det som har gjorts och är på väg är positivt nu gäller det att bygga vidare och snabba på kraftfulla politiska och andra beslut samt åtgärder för att framtidens hav för kommande generationer ska bli badbart-farbart-njutbart och skapa ätbart!

Stiftelsen Östersjökontraktet arbetar aktivt med att bidra till att utvecklingen av Östersjöns miljö vänds mot ett friskare hav. Arbetet bedrivs genom att många personer runt Östersjön ger sitt löfte att behandla havet väl, vilket efterhand får effekt. När vi är många som tar ansvar får vi möjlighet att påverka olika aktörer och beslutsfattare att ta stora och viktiga beslut och åtgärder för att skapa radikal förbättring inom de centrala frågorna:
Övergödning-Storskaligt Industrifiske-Gifter och kemikalier.

Var med och ge Östersjön ett handtag!
Teckna och sprid! – www.ostersjokontraktet.se !

Tillsammans räddar vi Östersjön!

Östersjökontraktet - Östersjön
Östersjön ett hav omringat av 9 länder. Det bor ca 80 miljoner människor runt Östersjön.
glittrande hav

Tillsammans räddar vi vårt vackra Östersjön

Algblomning
Algblomning från toppen av Briggen Tre Kronor. Orsakas av övergödning.
Hur vi arbetar med Östersjökontraktet®

Privatpersoner

Samarbetspartners

Östersjökontraktet - Östersjön

Följ oss på sociala medier!

© Östersjökontraktet 2024